Geen categorie

Heeft mijn paard het koud?

Staan jouw paarden nu ook buiten? Hebben ze geen dekens nodig? Denk je niet dat ze het koud hebben?

Ik krijg deze vraag nu bijna dagelijks, zowel van paardenmensen als niet-paardenmensen. Mijn paarden lopen 24/24 7/7 buiten, dus ook nu, iets wat voor veel mensen soms onbegrijpelijk lijkt. Wij hebben het nu koud, dus paarden dan toch ook? Gelukkig zijn wij geen paarden en zijn paarden geen mensen!

De comforttemperatuur voor een paard ligt veel lager dan die van mensen, namelijk tussen -5 en 10 graden Celsius, waar die bij mensen rond de 20 graden ligt. Let op, ik heb het dan wel over ongeschoren paarden, bij geschoren paarden ligt deze eerder rond de 10 graden. In de winter hebben onze paarden ook een prachtige wintervacht, deze begint te groeien als de dagen beginnen te korten en omgekeerd krijgen ze hun zomervacht wanneer de dagen langer worden. Hoofdzakelijk de lengte van de dagen bepaalt dus de aangroei van de vacht, maar ook de koude. Paarden in koudere werelddelen hebben vaak een iets langere vacht dan deze in de warmere. En natuurlijk speelt ook de genetica mee, een Shetlander zal er veel wolliger bij staan dan een Arabier. Maar als het goed is hebben onze viervoeters nu dus een veel dikkere vacht dan tijdens de zomer.

Maar niet alleen de dikte van de vacht helpt hen. Ze kunnen deze vacht ook in pilo-erectie brengen. Spieren onder de huid trekken dan aan de haarzakjes waardoor de haren recht komen te staan. Op die manier wordt er een dikkere luchtlaag rond het paard, in de vacht, gecreëerd. En we weten allemaal dat lucht fantastisch goed isoleert. Een regendekentje opleggen tegen de koude is dus geen goed idee, je paard kan dan zijn vacht niet meer rechtzetten.
De haren van onze edele viervoeters zijn van nature uit nog eens lekker vettig ook waardoor normale hoeveelheden regen en sneeuw niet tot op de huid doorkomen. De vacht groeit in zo’n patroon dat al de nattigheid mooi afdruipt, onder andere langs de flanken en langs de vetlokken. Knip het haar aan de vetlok dus niet weg als je paard altijd buiten leeft! Anders loopt de nattigheid zo hun kootholte en hoeven binnen. Probeer ze in de winter ook zo weinig mogelijk te borstelen, anders gaat de vachtstructuur verloren.

Maar dan nog, zelfs als we dit allemaal zouden doen (of niet doen) zouden onze paarden koud kunnen krijgen. Namelijk als ze continu in de regen zouden staan (de vacht kan veel aan, maar een moesson is er ook weer over) zonder beschutting én vooral zonder ruwvoer, bijvoorbeeld hooi.
Ruwvoer bestaat voornamelijk uit vezels en zou de voornaamste voedingsbron voor ons paard moeten zijn. Paarden kunnen deze vezels echter niet zelf verteren. Het zijn de gigantische hoeveelheden bacteriën in hun darmen die dit doen voor hen. Een paard heeft een gigantische blinde darm, deze zit bomvol met bacteriën die deze vezels voor onze paarden afbreken. Een leuke bijkomstigheid van deze bacteriën is dat ze best veel warmte produceren bij de afbraak van deze vezels. Handig! Zolang onze paarden dus ruwvoer binnen krijgen, hebben ze in hun darmen een kacheltje zitten dat hen warm houdt! Gratis en voor niks!

Wilt dat zeggen dat geen enkel paard het nu koud heeft? Neen. Dit geldt niet voor paarden die geschoren zijn en dus hun beschermende vacht niet meer hebben. Zij hebben wel dekens nodig. Ook oudere of zieke paarden kunnen er baat bij hebben om dekens op te krijgen en vooral energierijk én vezelrijk voer te krijgen.

Maar laten we van het ideale plaatje uitgaan, dan moet het al aardig vriezen vooraleer onze paarden het koud krijgen als de manier waarop jij jouw paarden houdt aan al deze voorgenoemde punten voldoet.

Hopelijk kan je nu dus weer gerust slapen 😉

Een reactie achterlaten