Geen categorie

Connectie met je paard of hoe scoor je browniepunten bij jouw paard? Lees hier de 10 tips die je zullen helpen!

Eerst even een korte toelichting voor wie browniepunten niet kent, wikipedia zegt er het volgende over: ‘Brownie points in modern usage are a hypothetical social currency, which can be acquired by doing good deeds or earning favor in the eyes of another.’ Met andere woorden, het is iets om aan te duiden dat je op een goed blaadje staat bij iemand na je iets deed wat  goede punten of ‘browniepunten’ opleverde. Je doet iets extra, iets leuks, dat niet nodig was maar wat je wel een goede indruk geeft bij die persoon. In dit geval wil je wat goede punten bij je paard verdienen. Waarom? Om een goede connectie te hebben met je paard is het niet alleen belangrijk dat hij je vertrouwt maar dat hij je nog leuk vindt ook!

Bij sommige mensen lijkt het alsof ze vanzelf een innige band hebben met hun paard. Alles gaat precies van een leien dakje, ze vertrouwen hun paard blindelings, kunnen bij hem gaan zitten als hij neerligt, gaan er alleen mee op wandel, … Bij anderen lijkt het dan weer alle moeite van de wereld te kosten. Gewoon hun paard uit de weide halen is al een beproeving op zich. Laat staan er vol vertrouwen mee te werken en los werken is helemaal ondenkbaar. Is dit een kwestie van ‘het gewoon hebben’ en dus een verloren zaak voor degenen die ‘het’ niet hebben? Of kan je wel degelijk werken aan een goede of nog betere connectie met je paard? En hoe doe je dat dan?  Hieronder vind je enkele tips die je zeker verder kunnen helpen in het opbouwen of verbeteren van de band met je paard. Scoor jij al veel browniepunten bij jouw paard?

1) Neem de tijd als je met je paard werkt en geef je paard ook de tijd. Begroet je paard altijd en geef hem de tijd om in de juiste mindset te komen. Probeer niet op een half uurtje een hele resem oefeningen er door te jagen of ‘snel nog even’… te doen. Een paard kent het principe van ‘haast’ niet. Ze zien enkel een opgejaagd persoon die er niet 100% met zijn aandacht bij is. Niet bepaald iets wat vertrouwen geeft of leuk is om mee samen te werken. Werk dus op je gemak met je paard en plan niet teveel op voorhand wat je allemaal wilt doen. De ene dag zal vlotter gaan dan de andere, je zal vanzelf wel merken wat er vandaag allemaal lukt en wat niet. Check dus niet de hele tijd je uurwerk als je aan het werk bent met je paard. Sta je toch op uur? Zet dan je alarm bijvoorbeeld een kwartier vooraleer je door moet. Dan heb je genoeg tijd om rustig af te ronden en op tijd te vertrekken (want je wilt je browniepunten bij je schoonfamilie niet steeds verliezen aan te laat komen als je van de stalling komt… ) Een zekere meneer Parelli zei ooit “Take the time it takes, so it takes less time” hij wist dit dus ook!

2)  Zet je gsm uit! Of zorg dat je hem niet kan horen en zien(behalve je alarm dan 😉 ). Ook al kijk je niet voortdurend naar je gsm, als je een smsje krijgt of je wordt gebeld, haalt dit je toch uit je concentratie, zelfs als je niet opneemt. Het is belangrijk dat je met je aandacht in het hier en nu bent als je met paarden werkt. Een sms lezen of gebeld worden is niet bepaald ‘hier’ met je aandacht. Paarden kennen enkel het hier en nu, ze zullen hier en nu met jou bezig zijn als jij dat ook met hen bent. Als je gsm interessanter is dan je paard, dan zal je paard ook wel iets interessanter vinden dan jou. Om de aandacht dan terug bij jou te krijgen is niet altijd simpel en ook niet echt eerlijk ten opzichte van je paard. Hoe vervelend vind je het zelf als een vriend(in) waarmee je in gesprek bent voortdurend smsjes krijgt of zijn/haar gsm checkt? Doe dit dus ook niet bij je paardenvriend.

3)Wees je bewust van je eigen lichaam. Zit je nergens met spanning? Loop je niet op een agressieve manier naar je paard toe? Kan je voelen tot waar je ademhaalt en is dit een diepe rustige ademhaling of een korte gespannen? Kan je je buik loslaten of loop je altijd met een ingetrokken buik? Paarden communiceren zelf bijna uitsluitend via lichaamstaal. Het is dus heel belangrijk om je zelf heel bewust te zijn van je eigen lichaam zodat je geen verkeerde signalen uitstuurt naar je paard. Je doen en zijn moeten op een lijn staan, dan pas ben je duidelijk en eerlijk voor je paard en zal hij veel liever met je samenwerken.

4) Doe regelmatig eens niets met je paard. Ga er gewoon lekker bijliggen op de weide, lees een boek bij hem in de stal, … We verwachten snel veel te veel van onze paarden. Op den duur hebben ze op voorhand al geen zin meer om in onze buurt te komen, want er ‘moet’ altijd iets. Zorg dat jullie af en toe eens samen ‘ont-moeten.’ Binnen no-time scoor je hiermee een heleboel browniepunten! En het is ook gewoon zalig om in de zon te liggen soezen met je beste vriend.

 

5) Vermijd frustratie. Ken het kunnen van je paard en van jezelf.  Doe niet iets waarvan je weet dat het eigenlijk (nog) niet kan. Zorg er vooral voor dat je jezelf niet begint te frustreren, want vanuit frustratie komt kwaadheid en onredelijkheid. Allen negatieve elementen die niet thuishoren bij het werk met paarden. Begint er toch frustratie de kop op te steken? Stop dan even met wat je bezig bent en ga terug naar hetgeen wat wel lukte. Lukt iets doodgewoons vandaag eens een keertje niet? Dat is echt het einde van de wereld niet. Denk terug aan de andere keren dat het wel lukte, of die leuke momenten die je vorige keer had, … We hebben allemaal al eens een mindere dag. Het kan niet altijd vanzelf gaan, en op die manier apprecieer je de goede momenten net nog meer.

6) Leer een paar technieken voor paardenmassage, shiatsu, zoek je paard zijn favoriete krabplekjes waar hij zelf moeilijk bij kan, … Met andere woorden doe iets vóór jouw paard. Het moet niet altijd van twee kanten komen!

7) Relativeer. Dit zal je ook niet enkel met paarden helpen. Door te relativeren kan je makkelijker dingen loslaten, en spanning laat vanzelf mee los! Ontspannen baasje = ontspannen paardje. Probeer de humor van een situatie in te zien in plaats van je erin op te jagen. Maak je niet kwaad om die keer dat ze mestten toen je de achterhoeven wou uitkrabben maar zie er de lol van in. Uiteindelijk hebben we thuis toch allemaal water en zeep? Meestal blijkt het echt niet zo erg en was het eigenlijk misschien zelfs grappig. Paarden zijn eigenlijk vaak echt wel lolbroeken. Relativeren zorgt er voor dat je weer meer met je aandacht bij je paard kan zijn en niet bij een situatie blijft hangen of je erin opjaagt. Een fijne samenwerking kan nooit beginnen vanuit spanning. En wat laat beter de spanning los dan eens goed hardop te lachen? (Let op, je gaat misschien af en toe wel rare blikken krijgen van je stalgenoten, maar uiteindelijk zullen ze jaloers zijn op het plezier dat jullie samen hebben 😉 )

8)Ga op zoek naar een activiteit die je paard leuk vindt en wissel hier je trainingen mee af. Dit kan van alles zijn: vrijheidsdressuur, een wandeling aan de hand naar het lekkere graasplekjes, een sprongetje nemen, horse agility, … Probeer uit te zoeken waar jouw paard plezier in heeft en besteed hier geregeld tijd aan. Ook al is het iets wat je zelf minder graag doet of wat buiten je comfortzone ligt. Je zal merken dat je er zelf waarschijnlijk met de tijd ook plezier in vindt als je ziet dat jouw paard er helemaal in opgaat.

9) Doe wat je doet voor jezelf en voor je paard. Niet voor een ander. Je aandacht kan nooit bij je paard liggen als je continu bezig bent met wat anderen van je denken. Zorg dat je het plezier en de liefde behoudt in wat je doet, dat lukt niet als je het voor een ander doet. Dit doen zal er voor zorgen dat je makkelijker kan relativeren, minder snel gefrustreerd raakt, en je blije buikgevoel behoudt. Met een positief goedgemutst iemand samenwerken is altijd leuk. Happy human, happy horse!

10) En ja, geef ze gewoon af en toe een paar lekkere wortels, appels, peren, …  Want eerlijk, uiteindelijk zien ze je niet liever komen dan met iets lekkers! Daar scoor je misschien wel het meeste browniepunten mee 🙂

Veel succes alvast met punten scoren!